Officiell sida för bandet Pushing Cows, som består av några gossar, en stor gul nalle, musik samt tramsigheter.


lördag 22 november 2008

Nu djävlar

(Ur högtalarna: "Broken Boy Soldier" - The Raconteurs)

Då var det dags igen för en liten uppdatering av internets mest välbesökta sida, alla kategorier (porr inräknat). Och den här gången blir det blogg av hela skiten!

Det tog lite tid, kanske framför allt med dagboksinläggen som skulle klistras in här med rätt datum. 99 stycken blev det allt som allt, ända från år 2002, men nu finns det här arkiverat och klart. Allt detta klipp-och-klistra innebar självklart att man skumläste vartenda gammalt inlägg, och det ska jag säga dig, kära Pushing Cows-nörd, mycket dumt har det skrivits under åren. Men, men, kan man inte bjuda på sig själv så får man väl bjuda på whisky, och det är ju dyrare i längden, eller hur?

(Ur högtalarna: "Together" - The Raconteurs)

Det blir lite vajsing med låtarna nu bara, det finns ju inget system att lägga upp dom här. Visserligen kommer vi fylla ut vår Last.fm-sida med låtar, men det blir ju rätt så spritt. Det var då jag kom på den något briljanta idéen om att skapa årssamlingar i form av torrenter och lägga upp. Snabbt och smärtfritt, och alla låtar från ett visst år samlat behändigt.

(Ur högtalarna: "Walk you home tonight" - Badly Drawn Boy)

Efter lite trixande med torrentprogrammet så hade jag då en så kallad torrentfil, med alla låtar från 2007 som bandet gjort. Men sen då? Var lägger man denna torrent med fria låtar, som man vill att folk ska dela med sig av och lyssna på?

Ingenstans, visade det sig!

(Ur högtalarna: "Last kiss" - Pearl Jam)

Det råder nämligen ett jävla förvirring kring vad nedladdning är. Torrentfiler är lika med piratkopierat material, enligt den massmediala uppfattningen, vilket ju är helt befängt eftersom det bara är ännu ett protokoll för att överföra information. Och låtarna jag hade samlat är ju våra egna, med en dela-med-sig-licens, det är med andra ord inte olagligt att ladda hem dessa och dela ut.

(Ur högtalarna: "400 slag" - Kent)

Men själva ordet torrent sprider skräck runt om i världen. Jag skulle kunna lägga upp torrentfilen på vår webbserver, men efter att ha läst lite skräckhistorier valde jag att inte göra det. Det finns tydligen webbhotell som stänger av användare som lägger upp dylika små filer, oavsett om materialet det hänvisar till är skyddat eller ej, på grund av ovanstående ekvivalens mellan torrent och piratkopiering.

Vilket retar mig ganska mycket.

Torrentfilen är på 13 kilobyte. Det är inte så mycket. Det var inte ens en stor mängd data för tio år sedan, eller knappt tjugo. Denna 13 kilobyte stora fil säger åt de som laddar hem den och öppnar den i sitt BitTorrent-program att våra fria låtar finns för nedladdning. Låtarna i sig skulle inte ens ligga på vårt webbhotell - de finns här hemma hos mig! När någon öppnar torrentfilen börjar de nämligen ladda från mig (och eventuellt alla andra som har tagit hem dessa filer tidigare).

Fria låtar, med enda restriktionen att man inte får ändra i dom. Annars är det fritt att dela dom vidare och dansa och ragga och allt vad folk gör när dom hör en bra låt.

Men nej då, det är omöjligt.

Vilket är helt absurt.

Jag menar, har du varit på IKEA någon gång? Överallt finns det små pennhållare med de där små blyertspennorna. Dessa tar folk gladeligen eftersom de erbjuds, inte nödvändigtvis för att de behöver dom. Här erbjuder man folk gratis musik utan kräva något i gengäld, men ingen vill ta emot! Jag förstår det inte alls.

Jag kollade runt efter musiksidor som skulle kunna stödja denna form av fria musiknedladdning, men kammade i princip noll. Det finns dussintals av musiksidor där man får ladda upp sina låtar. Dessa hamnar på deras servrar och tar plats och bandbredd när någon vill ladda hem filen. Men ingen erbjuder band att enbart spara torrentfiler, och låta banden själva tillhandahålla bandbredden för sina album!

Vilket också är helt absurt!

Jag menar, tänk på den här idén: band som vill ge ut sina album gratis, fritt för nedladdning, erbjuds att lägga upp albumet i form av torrentfil. Detta skulle kanske på sin höjd ta 20-30 kilobyte på mitt serverutrymme. Albumfilerna är fortfarande kvar hos artisten, som själv får se till att vara uppkopplad om han vill att någon ska kunna ladda hem albumet.

Jag - i form av musiksida som erbjuder fria album - har en minimal utrymmes- och bandbreddsanvändning, eftersom torrentfilerna är så små och inga låtar behöver laddas hem från min server. Det är helt upp till banden och tillhandahålla den tjänsten!

Varför finns det inget sådant?


(Andningspaus.)


Jaja, jag fann ett ställe att lägga upp torrent(erna) på. Sök på "pushing cows" där ni brukar ladda hem. Kom bara ihåg - när ni laddar hem våra låtar och delar med er av dem så gör ni det helt lagligt!

2 kommentarer:

  1. Jens!! Vi kan inte ta kontakt med Spotify och få våra låtar inlagda i deras arkiv? Det hade ju varit helt underbart!

    SvaraRadera
  2. Joel!! Jag har kontaktat dessa nissar nu!

    SvaraRadera