Officiell sida för bandet Pushing Cows, som består av några gossar, en stor gul nalle, musik samt tramsigheter.


måndag 20 november 2006

Jag ska försöka berätta om musikprojektet Songsmith.


Som en del vet så had jag ett projekt i Sverige med David Palmgren som hette Fighting Fridges. Vi spelade in fem låtar och inte mer. När jag flyttade ner till holland tänkte jag vi skulle spela in mer låtar, men det var ju lättare tänkt än gjort. Vi träffade i alla fall en engelsk herre genom innebandyn som hette och heter Tom. Han spelade också musik och vad få lyssna på våra låtar. De smekte hans öra och så var vi igång med att skriva och spela in.


Tom har skrivit dansmusik. Umpf Umpf ni vet med en kille eller tjej som sjunger en rad om och om igen. Detta betyder att han gjord musik helt genom datorn utan några som helst icke virtuella instrument. Så när Songsmithprojektet startade, eller The Lamps som det hette på den tiden också hette det Snuspicks ett taga, använde vi oss av ett minimalt antal av icke virtuella instrument. Det enda instrument vi använde och använder oss av är gitarr och sång. Ibland spelas faktiskt basen också in på riktigt vis.


Så här går det till tills en låtide föds och den är färdiginspelad.


1. Någon skriver en låt. Om jag skriver den skriver jag en komplett låt med arrangemang, text och allt annat. Om Tom skriver en låt så kommer han på en vers eller refräng som låter bra i Reason och presenterar det för oss andra. När vi sen börjar spela in gör vi några delar färdiga i Reason. Slänger in det i Cubase och spelar sen in en gitarr i Audition för att sen importera i Cubase. Därefter lägger vi bara på och tar bort en massa saker. På så sätt byggs låtarna upp på liknande sätt som när man bygger med lego. Fördelen med det är att det är väldigt enkelt att få det att låta proffesionellt medan nackdelen är att det kan bli tråkigt om lyssnar på låten mycket och låten kan bli statisk.


Det som är det mest positiva med att jobba så här är att man hinner utveckla och lära som om andra saker än om man spelar in på traditionellt vis. Tex så lägger vi ner mycket tid på att hitta stämmor till sången. Hittar man rätt stämmor kan det lyfta låten flera steg. Man hinner också jobba med soundet av låten mer.


På senare tid har vi också börjat använda oss av ett program som heter melodyne. Ett fint program.


Lite historia då.


Det började med att det var jag David och Tom. Vi spelade och spelade in hemma hos Tom. Efter c;a 6 månader hade vi inte lyckats göra en enda låt färdig. Då kom en tjej in i Bandet. Hon hette...Öhhh. Skit samma. Hon hade jättrebra röst och hade kunnat, enligt min mening, kunna tillföra bandet en massa men det fanns ett problem. Hon kunde inte ge 100 %. inte ens 90%. Det går inget bra att ha en sån i bandet så hon fick sluta. Då slutade också David för han kände att det inte var háns musiksmak. Då var det jag och Tom kvar.


En dag följde en musikspelande kollega till mig med hem till Tom för att jamma lite. Efter den kvällen blev han medlem. Han heter Mattias. Efter att han kom in spelade vi in 4 färdiga låtar rätt så snabbt. David fick höra dessa och ville vara med i bandet igen. Sen bestämde vi oss för att spela ute och började då repa febrilt. Detta var slitsamt och många dåliga sidor kom fram. I vilket fall var det en väldigt bra spelning i en fullsatt pub.


Just nu håller vi på att spela in lite nya och lite gamla låtar.

Så är det med det..


/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar